Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Μ.Π.Σ. Δίου "Ο ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ"

Με αίσθημα ευθύνης και σεβόμενοι τους προγόνους, κάτοικοι του Δίου, Bλαχοι με καταγωγή από το Κοκκινοπλό, Σαρακατσάνοι με καταγωγή από την Ήπειρο και Πόντιοι , το 1981 ίδρυσαν τον Μ.Π.Σ. Διου " Ο ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΖΕΥΣ".....................
Σκοπός του συλλόγου, η διατήρηση της πλούσιας παράδοσης μας και η μεταλαμπάδευση της στις επόμενες γενιές.



Με περισσότερα από 35 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Πιερίας, έχοντας κλειστά τα αυτιά στις σειρήνες της παγκοσμιοποίησης και κρατώντας ψιλά το φλάμπουρο της παράδοσης μας, διατηρεί σήμερα ακέραια τα ήθη και τα έθιμα οργανώνοντας κάθε χρόνο αναβιώσεις εθίμων όπως είναι οι παραδοσιακές τσιγαρίδες ή γρουνοχαρά,

το πιάσιμο του Μάη, καθώς και πλούσιες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.

Την ημέρα του Πάσχα η θεία λειτουργία τελείται στο εξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου και ο σύλλογος συμμετέχει με τα χορευτικά τμήματα του, τα οποία ξεπερνούν τα 60 άτομα στο σύνολό τους, υπό την συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, όπως επίσης και την ημέρα του ανταμώματος των απανταχού κατοίκων του Δίου την Κυριακή των αποκρεώ.




Το 2011 εγκαινιάστηκε το λαογραφικό μουσείο του συλλόγου όπου ο επισκέπτης μπορεί να ταξιδέψει στο χώρο και στο χρόνο μέσα από ένα πλούσιο εκθεσιακό υλικό.

Οι μνήμες ζωντανεύουν για τους γεροντότερους ανασέρνοντας εικόνες του παρελθόντος.

Λαός που ξέχασε την παράδοση του, τα ήθη και τα έθιμα χάθηκε μέσα στη δίνη της ιστορίας.

Αναμφίβολα μέσα από το λαϊκό πολιτισμό αναζητούμε τις ρίζες μας, ανακαλύπτουμε τη φυσιογνωμία μας ως λαός, πιστοποιούμε την ταυτότητα μας, θωρακίζουμε τη συνέχιση του έθνους μας. Εναρμονίζουμε το χτες με το σήμερα και χτίζουμε το αύριο.

Η διατήρηση της παράδοσης μας είναι καθήκον όλων μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου